Jázmin Touch esszenciális olaj

A jázmin olaját már az ókori görögök és egyiptomiak is aromaterápiás szerként használták. A jázmin illatanyagának molekulái belégzést követően a véráramba, majd az agyba jutnak, ahol befolyásolják az érzelmek kontrollálásáért felelős limbikus agyterületet. Az aromaterápia támogatói szerint, az esszenciális jázminolaj pozitívan befolyásol számos biológia faktort, köztük a szívfrekvenciát, a stressz szintjét, a vérnyomást, a légzést és immun- funkciók működését.

Az intenzív édes jázminillat a női parfümök 83%-ban, a férfi illatszerek 33%-ban felfedezhető. 1 kilogramm tiszta jázminesszenciához több mint 5 millió virágot kell begyűjteni, ezért a jázminillat többnyire szintetikus formában található meg az illatszerekben.

A jázmin név a perzsa yasmin szóból ered, amelynek jelentése „isten ajándéka”. A növénynek több mint 300 fajtája létezik, melyek többsége a világ trópusi éghajlatú területein él, bár néhány fajta hidegebb régiókban is megtalálható.

Olaját gyakran emlegetik a stressz, szorongás, depresszió, kimerültség, menstruációs görcsök és menopauzás szimptómák természetes gyógyírjaként, sőt sokan afrodiziákumként tartják számon.

A Jázminolaj, mint természetes stresszoldó
A Ruhr University kutatói, Hanns Hatt professzor vezetésével egérkísérletek során azt tapasztalták, hogy a virág illatanyaga erős nyugtató hatást produkál, mely következtében az állatok minden tevékenységükkel felhagyva, a sarokba húzódva nyugodtan ücsörögnek.

A kutatók agyszkenner segítségével megbizonyosodtak arról, hogy a jázmin illatának vegyi komponensei hatással vannak az agysejtek GABA receptorainak működésére, ami csökkenti az állatok szorongását és nyugodtabbá válnak.

A német kutatók illatminták százait tesztelték, hogy meghatározzák azok GABA receptorokra gyakorolt hatásait egerekben és az emberi szervezetben. Ezek során megállapították, hogy a jázmin illata több mint ötszörösére növeli a GABA receptorok hatékonyságát, valamint az erős nyugtatókhoz és altatókhoz hasonló hatást fejt ki, miközben nem kell számolnunk a gyógyszerek alkalmazásakor felmerülő komoly mellékhatásokkal, úgy mint depresszió, szédülés, alacsony vérnyomás, izomgyengeség és csökkent koordinációs készség.

Hatásai:

A természetes stresszoldó tulajdonságán kívül még számos jótékony hatása van, elsősorban a női szervezetre. A rózsaolaj mellett ez az egyik első számú illóolaj a nők számára. Parfümként használva illata csodálatosan vonzóvá varázsol, felkelti az erősebbik nem vágyát, kihangsúlyozza a nőiességet.

Elősegíti a szabályos menstruációt
Megkönnyíti a szülést masszázsolajként használva
Tejképző hatású
Bedörzsölőként vagy fürdőolajként fokozza a nemi vágyat
Görcsoldó
Fájdalomcsillapító
Fertőtlenítő hatású
Idegnyugtató hatású

Hogyan használhatod?

Stresszoldásra: aromalámpában párologtatva
Vágyfokozáshoz: aromafürdőként, parfümként
Menstruációs görcsök oldására: masszázsolajba keverve, aromalámpában párologtatva
Szülés megkönnyítéséhez: masszázsolajba keverve, a vajúdás alatt is használható
Zsíros bőr ápolásához: arckrémbe keverve 2-3 cseppet”

Az oldalon megfogalmazott állításokat nem ellenőrizte semmilyen hivatalos szerv.
Azok a sok-, esetenként több ezer éves tapasztalatokon alapulnak, és gyakran tudományos kutatások is alátámasztják.
A Doterra termékei nem tekinthetők hivatalosan diagnosztikai, élvezeti, gyógyító, vagy betegség megelőző készítményeknek.