Római kamilla - Roman chamomile

A kamilla az egyik legrégebb óta, legszélesebb körben használt gyógynövények egyike, két fő típusa ismert, a német kamilla és a római kamilla.
A római kamilla illóolaját vízgőzdesztilláció révén nyerik ki az apró virágokból, illata édeskés, friss, kicsit gyümölcsös. A desztilláció után kinyert illóolaj színe az élénk kék és a sötét zöld között mozoghat, idővel azonban sötét sárgára változik. A színváltozás az illóolaj erősségét, hatékonyságát nem befolyásolja, olyan összetevőket találunk meg benne mint a 4-methylamyl angelate, isobutyl angelate, isoamyl tiglate.
Ugyan igazán széles körű a felhasználási lehetősége, nyugató hatását kell elsősorban kiemelni. Nyugtatólag hat nem csak az idegrendszerre, a bőrre, de az emésztőszervekre is. Támogatja a szív és érrendszer egészséges működédését és a mozgásszervi panaszokat is enyhíti.

Felhasználás
1. Oldja a szorongást és a depressziót
2. Segíti az emésztést ( reflux, puffadás, lassú emésztés, hasmenés, hányás)
3. A szezonális allergia tüneteit enyhíti ( csökkenti a váladéktermelést, gyulladáscsökkentő, enyhíti az irritációkat, a dagadást)
4. Kísérletekkel bizonyították az álmatlanság elleni jótékony hatását
5. Nyugatató hatással van a bőrre ( irritációk, ekcéma, zúzódás, égés, csípések, pelenkakiütés, pattanásos és öregedő bőr kezelése)
6. Fájdalomcsillapító hatású- fájó izmok, izületek esetén fürdővízbe cseppentve vagy helyileg alkalmazzuk
7. Csecsomőkortól bátran használható ( fogzás, nyugtalanság, alvászavarok, ADD/ADHD, bőrproblémák, hasmenés, hányás.

 

Érdekesség: “Az ókori görögök kamai melon néven ismerték a kamillát, vagyis földi almának nevezték. Jóllehet a kamilla látványa csöppet sem hasonlít semmiféle almáéra, a leveleinek egyik illatozó összetevője a frissen kettészelt alma illatát idézi.

Az oldalon megfogalmazott állításokat nem ellenőrizte semmilyen hivatalos szerv.
Azok a sok-, esetenként több ezer éves tapasztalatokon alapulnak, és gyakran tudományos kutatások is alátámasztják.
A Doterra termékei nem tekinthetők hivatalosan diagnosztikai, élvezeti, gyógyító, vagy betegség megelőző készítményeknek.